Kunnostetut yritystason tietokoneet aina edulliseen hintaan

Mikä on näytönohjain ja miksi siihen kannattaa satsata?

Yleensä, kun tietokoneista on puhetta, niin sana näytönohjain (tuttavallisemmin “näyttis”) on usein ihmisten huulilla. Tämä on ymmärrettävää, sillä kyse on melkeinpä tietokoneen tärkeimmästä osasta. Sen tehtävä on mitä keskeisin: kaikki mitä näet näyttöruudultasi, on näytönohjaimen ruksutuksen tulosta.

Näyttö toistaa sen, mitä näytönohjain käskee. Mikäli siis haluaa panostaa muun muassa parempaan kuvaan ja sulavampaan käyttökokemukseen, on hyvä selvittää, minkä tasoinen näytönohjain on käytössä ja erityisesti minkä tasoinen näytönohjain tarvitaan saavuttamaan haluttu lopputulos.

Kerromme myös myöhemmin tässä tekstissä, kuinka laitevaatimukset voidaan selvittää ja miten näitä näytönohjainvaatimuksia voidaan lukea.

Mikäli aikomuksenasi on vaikkapa pelata uusinta kauppaan tullutta sotapeliä, on hyvä selvittää, mitä se pyöriäkseen vaatii näytönohjaimeltasi. Mikäli näytönohjaimesi ei vastaa näitä vaatimuksia, on vähintäänkin todennäköistä, ettei pelikokemuksesi tule olemaan kovinkaan antoisa. Pätkimistä, sahalaitoja, ehkä (todennäköisesti) jopa pelin kaatuminenkin on varmasti luvassa tällä uhkarohkealla matkalla.

Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että vaikka tietokoneesi muuten kykenisikin vastaamaan pelin antamiin teknisiin vaatimuksiin, ei näytönohjaimesi jaksa sylkeä kuvaa sillä nopeudella ja laadulla kuin sen olisi tarkoitus.

millainen näytönohjain minulla on ja millainen minun kannattaisi hankkia?

Mikäli haluat selvittää, mikä näytönohjain sinulla on, sinun tarvitsee mennä Windowsin käynnistysvalikkoon ja kirjoittaa hakukenttään “dxdiag”. Tuloksena saat kyseistä nimeä kantavan komennon, jota klikkaamalla aukeaa tietoikkuna, jonka ”näyttö”-välilehdeltä voit nähdä, mikä näytönohjain koneessasi on

Mikäli taas haluat selvittää, minkä tasoisen näytönohjaimen tarvitset vaikkapa jonkin tietyn pelin pyörittämiseksi, sen laitevaatimukset voi selvittää helposti kirjoittamalla Googleen kyseisen pelin nimen ja perään “system requirements” tai suomalaisittain “laitevaatimukset”.

Usein saat hakutulokseksi kyseisen pelin minimilaitteistovaatimuksen, kuten alla olevassa kuvassa. Kuitenkin pienellä kaivamisella löydät minimivaatimusten lisäksi suositukset keskitason, korkeamman sekä korkeimpaan visuaaliseen sekä pelilliseen kokemukseen.

Hakutulokset saattavat aluksi vaikuttaa kryptiseltä, mutta älä huoli, sillä kerromme seuraavassa kappaleessa, miten numerosarjoja yms. voi lukea juuri sen verran, ettei tule huijatuksi konekaupoilla.

Toisena vaihtoehtona, voit ladata sovelluksen nimeltä, GPU-Z, joka myös kertoo kaiken tarvittavan tiedon nykyisestä näytönohjaimestasi.

mikä on hyvä näytönohjain?

Näytönohjaimia, kuten melkein mitä tahansa muutakin, on tarjolla useampaan eri hintaluokkaan eikä maalikon ole aina helppoa saada selvää, minkä tasoinen näyttis sitä kotikoneessa kannattaisi (tai olisi tarvetta) olla.

Tietysti rahalla saa ja hevosella pääsee, mutta mikäli tähtäät perusvarmaan pelikokemukseen, voi muutaman tonnin satsaus yksittäiseen koneenosaan olla lievästi ylimitoitettua. Lähdetään siis pienelle tutkimusmatkalle!

Näytönohjaimista ERITTÄIN lyhyesti

Kun kyse on näytönohjaimista, niiden kaksi suurinta valmistajaa ovat Nvidia sekä AMD. Pitääksemme paketin selkeänä keskitymme näiden kahden valmistajan viimeaikaisimpiin tuotteisiin. Vaikka kilpailu näiden kahden välillä on käynyt kuumana jo tovin ja vääntöä riittää aina alan harrastajienkin keskuudessa, pyrin kirjoituksessani pysymään puolueettomana.

Erottelen tuotteet viiteen eri hintaluokkaan:

  • Korkein hintaluokka (1000-3000 euroa)
  • Korkea hintaluokka (700-1000 euroa)
  • Keskitason hintaluokka (500-700 euroa)
  • Edullinen hintaluokka (200-500 euroa)
  • Halvin hintaluokka (-200 euroa)

Puhuttaessa laadullisesti (ja taloudellisesti) korkeammasta päädystä (700-3000 euron hintaluokassa) Nvidian tuotteet ovat teknisesti markkinoiden kärkikastia. Vaikka AMD:n vahvuus näkyy tässä luokassa enimmäkseen halvemmassa hinnassa, sillä on parempi jalansija edullisemman hintaluokan tuotteissa (-700 euroa), missä erot kilpakumppaniinsa ovat melko pienet hinnan ollessa edelleen hieman edullisempi.

Jos siis etsit korkeaa laatua, keskity Nvidiaan, kun taas paremman hinta-laatusuhteen toivossa voit keskittyä AMD:n tuotteisiin.

Menemättä sen syvällisemmin teknisiin ominaisuuksiin esitän nyrkkisäännön, jota noudattamalla pysyt vähintäänkin melko hyvin kartalla näytönohjaimista puhuttaessa tai sellaista itse hankkiessa. Katsotaan hetki molempien kilpakumppanien tuotteiden nimiä. Tässä molempien valmistajien tuotteita kaikissa hintaluokissa:

Korkein hintaluokka (1000-3000 euroa):
Nvidia RTX 3090, Nvidia RTX 3080, AMD 6900-XT

Korkea hintaluokka (700-1000 euroa):
Nvidia RTX 3070, AMD RX 6800-XT

Keskitason hintaluokka (500-700 euroa):
Radeon 5700-XT, Nvidia RTX 2070

Edullinen hintaluokka (200-500 euroa):
Nvidia GTX 1660S, AMD RX 570, AMD RX 580, Nvidia 1650 Super

Halvin hintaluokka (-200 euroa):
Nvidia GTX 1650, AMD RX 470, AMD R9 380, Nvidia GTX 1050-Ti

Tarkkailemalla lukuja tuotteiden nimissä voimme huomata, että molempien laitevalmistajat noudattavat hintaluokissaan tiettyjä lukuskaaloja.

Korkean hintaluokan tuotteissa
Nvidia käyttää lukuja 3000:sta ja AMD 6000:sta eteenpäin.

Siirryttäessä keskitasoon
Nvidia käyttää lukuja 2000:sta ja AMD 5000:sta eteenpäin.

Edullisemmassa ja siitä alaspäin
Nvidia käyttää lukuja 1000:sta ja AMD 300-600:sta eteenpäin.

Vaikkei näitä tarvitsekaan opetella ulkoa, on hyvä pitää mielessä ostaessasi näytönohjainta pelikoneeseesi, että sulavan pelikokemuksen saavuttamiseksi, pitää ostettu näytänohjain löytyä on vähintään pelivalmistajan minimum requirements osiosta.

No ei kai tässä sitten muu auta kuin lähteä näytönohjainkaupoille? Missä niitä edes myydään?

Periaatteessahan mitään ongelmaa ei ole. Kone auki (kirjaimellisesti) ja uutta osaa vaan sisään, mutta kukapa siihen rupeamaan haluaa lähteä. Riskinähän on, ettei aiemmin mainitun sotapelin lisäksi pyöri kohta enää mikään muukaan. Varsinkin, jos kyseessä on kannettava tietokone, ei sitä itsekseen ilman ammattiapua parane lähteä sitäkään vähää ruuvailemaan. Luvassa lienee siis paluu lähtöruutuun? Ei ihan.

Vaikket sitä välttämättä heti huomaakaan, olet edennyt jo aika pitkälle. Ymmärrät, että hyvän pelikokemuksen takaamiseksi tietokoneesi näytönohjain on avainasemassa, ja että mikäli sen teho loppuu kesken, ei koneen muista osista niiden laadusta riippumatta ole kantamaan soihtua kotiin saakka.

Mutta niin kuin kolikollakin on kaksi puolta, elää tässä suru-uutisessa myös toivon kipinä: Onnistuaksesi suuressa tehtävässä, uusimman sotapelin (voi olla myös jonkin muun genren edustaja) pyöriminen ei vaadi uusimman ja kalleimman tietokoneen hankkimista, vaan riittää, että ostat tietokoneen paremmalla näytönohjaimella.

Mikäli etsinnässä todella on kaikin tavoin kelpo pelikone, voit aloittaa tutustumalla meidän Regame-pelikoneisiimme, jotka ovat peli-tehosuhteeltaan korkealla tasolla.